Tips voor loyaltyprogramma’s (Deel 1 van 2)

De meest voorkomende struikelblokken voor een succesvol loyaliteitsprogramma kunnen eenvoudig worden overwonnen met de juiste oplossingen. In komende 2 blogs de vijf meest voorkomende uitdagingen, en hoe marketeers de juiste methode vinden om deze op te lossen.Vandaag deel 1:

Tip loyaltyprogramma 1: Moeite met het meten en het gebruik van gegevens

jongelui_boodschappen_loyalty

Natuurlijk wil de directie van een bedrijf graag weten dat gemaakte marketinginvesteringen goed worden besteed. Het probleem van  loyaliteitsprogramma’s is dat ze niet op een traditionele manier kunnen worden gemeten. In feite, drie van de vijf gemelde uitdagingen zijn gerelateerd aan de resultaten van metingen die eruit voortvloeien. Om een goede meting te maken heb je een driehoeks-meting aanpak nodig, met de nadruk op deze drie gebieden:

  • Specifieke veranderingen in de waardering voor de klant vergelijken
  • Verschuivingen in de waardering die de consumenten aangeeft
  • Klant verbintenis en klant belangen behartigen

Triangulatie geeft een duidelijke beeld van de impact vanuit meerdere hoeken, die inzicht geeft in de prestaties. Dus, elke metrische meting heeft behoefte aan een duidelijke definitie van succes voor nu en voor in de toekomst. Meting wordt dan onderdeel van de continue loyaliteitcirkel, waarbij nieuwe klantgegevens weer verbeterde klantinzicht geeft waardoor de loyaliteits-cirkel  steeds weer verbeterd en opnieuw opgestart kan worden.

Tip loyaltyprogramma 2: Het kiezen van de juiste mix van beloningen en voordelen

De meeste loyaliteitsbeloningen hebben betrekking op het geven van korting, maar dit wordt natuurlijk moeilijk uit te voeren als bedrijven korting geven, en de consument op zoek gaat naar een hogere korting. Hier ontstaat dan natuurlijk een delicate scheidingslijn: als je meer korting of een duur cadeau gaat weggeven dan verdwijnt je marge en verdien je niets. Hieronder een voorbeeldactie zoals Vodafone die naar bestaande klanten heeft gedaan en waarbij niet is gewerkt met een korting maar met een extra cadeau voor de consument: Voorbeeld Loyalty Actie vodafone Er zijn slechts zeer weinig loyaliteitsprogramma waar de consument echt beter van wordt en de bedrijven nog een normale marge maken. De sleutel tot succes is het hierin vinden van financieel betaalbare acties met een hoge gepercipieerde waarde hebben. Door de ontstane aantrekkelijkheid en emotie zal de consument sneller hierop inspringen.

  • Onderzoek de markt naar alternatieve mogelijkheden dan alleen maar korting
  • Beoordeel welke aanbiedingen uzelf en uw concurrentie momenteel inzetten
  • Beoordeel uw eigen huidige zakelijke doelen en toekomstige doelstellingen
  • Keur elke potentiële propositie of deze past bij uw doelen, interesse van de klant, operationeel gemak, en de verwachte kosten
  • Maak een duidelijke tijdschema voor een ‘go’ of ‘no-go’-beslissing, en wanneer het programma uitgerold zou worden.

Bovenstaande actie is door Free2Fly (bekijk de site voor meer cases) gedaan. Wil je als marketeer eens sparren over jouw loyalty actie? Neem dan contact op met Ted om vrijblijvend een specifieke actie voor jouw doelgroep te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 4 =